Ballagás

Ballagás

Ballagás 2021 – Nagy Boldizsár igazgató úr ünnepi beszéde:

Nagy tisztelettel köszöntök minden Szülőt, Hozzátartozót, Kollégákat, Tanulókat és Végzős Diákjainkat!

Köszöntöm ballagási ünnepségünkön Papp Gábor polgármester urat, Kepli József János alpolgármester urat, Süténé Tüttő Beáta képviselőasszonyt, Fisli István, Gelencsér János, Lázár László és Naszádos Péter képviselő urakat.

Köszöntöm Varga Anikót a Nagykanizsai Tankerületi Központ keszthelyi irodájának vezetőjét.
Kedves Ballagók!

Egy rendkívüli ballagás ez a mai. És ez a szó most tényleg nem túlzás. Rendkívüli, hiszen egy év kihagyás után tudtunk ballagást szervezni. Rendkívüli, hiszen az előírások miatt egy új helyszínen, a Polgármesteri Hivatal előtt tartjuk rendezvényünket, melynek lehetőségét köszönjük. Rendkívüli, hiszen júniusban még nem rendeztek a Bibó Gimnáziumban ballagást a végzősöknek. Talán „legbelül” már Ti kezdtétek elengedni a tantermeken végig vonuló, ünnepélyes zárást.

A tantermen kívüli digitális oktatás nehézzé tette a felkészüléseteket, hiszen az idei tanéven kívül, még tavaly is kiesett 3 hónap a napi szintű iskolába járásból. Nehezebb volt a kommunikáció, társaitokkal sem tarthattátok a személyes kapcsolatot.

 Gyűjtöttétek a képzeletbeli fényképalbumba a középiskolás emlékeket. Szépen teltek a lapok, aztán kicsit elakadt. De ne izguljatok, sok olyan emlék rejtőzik még Bennetek, ami belekerül ebbe a gyűjteménybe, és a Bibóhoz, Hévízhez köt Titeket.

Gondoljatok csak a legelső napokra, a gólyatáborra és az avatásra. Az évvégi vizsgák izgalmaira, a színház- és múzeumlátogatásokra. A grazi adventi fagyoskodásra, az iskolai Advent hangulatára, a karácsonyfa előtti fotózkodásra, a házibajnokságokra. Azokra a képekre, amikor a Kihívás Napjának éjszakázása után másnap belenéztél társad holtfáradt szemébe. A tanórán a tanárok elszólásaira, diáktársaitok poénjaira, vagy az osztálykirándulások éjszakába nyúló beszélgetéseire. Ezek az emlékek örökre összekötik ezt a közösséget!

Tisztelt Szülők!

Az Önök számára is nagyon fontos a mai nap. Az a sok áldozat, amit gyermekükért hoztak, megtérülni látszik. A fiatalok befejezik középiskolás tanulmányaikat, amelyekbe Önöknek is nagy részük van.
Reggelente keltegették a lustálkodó lányukat, fiúkat. Ellátták őket, hogy a diákok a legtöbb energiájukat a tanulásra tudják fordítani. Megpróbálták megkönnyíteni az életüket, amennyire lehet simává varázsolni az útjukat.

Az áldozatért a köszönet az, hogy a gyermekeik új életet kezdenek. Fizikálisan távolabb kerülnek Önöktől, megpróbálnak a saját lábukra állni, saját álmaikat megvalósítani. Ez így természetes.
De továbbra is kell a szülői háttér, hiszen bármennyire is nagy az önállósodási vágy a segítő támaszra szükség van.

Köszönöm, hogy gimnáziumunkat választották az itt álló fiatalok középiskolai éveinek helyszínéül.

Külön szeretném megköszönni a Szülői Munkaközösség végzős tagjainak a közös munkát, együttműködést, a segítséget és az ötleteket a színvonalas szülői munkaközösségi bál szervezésnél.
Kérem Fülöp Csengét, Hajduné Pálfi Orsolyát, Lengyel Tamásnét és Raffai Róbertnét fáradjanak ki, hogy egy szál virággal megköszönjem munkájukat.

Kedves Ballagók!

Fontos mindenki számára ez a ballagás.
Fontos nektek, hiszen egy szép ünneppel búcsúzhattok iskolátoktól.
Fontos szüleiteknek, mivel gyermekük sikeresen teljesített egy megmérettetést, és fontos nekünk, tanároknak is, hiszen mi is láthatjuk, hogy a néhány évvel ezelőtti kis gólyából, akarattal, kitartással, szülői és pedagógusi segítséggel érett fiatallá váltatok.

Már nyugodtan álltok velünk szemben, nem kell izgulnotok a szóbeli érettségi feleletek kihívása miatt. Mindannyian sikeresen bizonyítottatok az írásbeli vizsgáitokkal, megérdemlitek a bizonyítványt!

 Egy sikeres, új dolog elindításához, a régit megfelelően le kell zárni, be kell fejezni. Csak így tudtok nyugodt szívvel teljes lelkesedéssel az új kihívások felé fordulni. Ez a mai ünnepi rendezvényünk is egy ilyen lezárás.

Kedves Diákok!

A gimnáziumi évek során sok szép eredményt értetek el. Ezek az eredmények minden érintett személyt büszkeséggel töltenek el. Megköszönöm Hévíz Város Önkormányzatának és a Nagykanizsai Tankerületi Központnak a hathatós támogatást, hiszen ezek nélkül nem tudnánk az elvárásoknak maradéktalanul megfelelni.

  • Az évfolyam létszáma 51 fő
  • Angol nyelvből 23 fő szerzett komplex középfokú nyelvvizsgát.

Novák Dorka és Sződi Andrea a középfok mellé felsőfokú nyelvvizsgát is tett angolból. Dézsi Réka a felsőfokú angol mellé, német középfokú nyelvvizsgát is szerzett.

  • 23 fő rendelkezik az ECDL nemzetközi számítógépes vizsga 7 moduljával.
  • A Helikoni versenyeken Pruzinszky-Plótár Dániel vizuális kultúra kategóriában ezüst minősítést
  • Zsiga Lili moderntánc kategóriában bronz minősítést szerzett.
  • Dézsi Réka népdal kategóriában szintén bronzot, folklór kategóriában Helikoni különdíjat kapott.
  • Történelmi témájú versenyeken értékes helyezéseket értek el a következő tanulók: Hetyei Csenge, Kovács Dávid, Kovács Lili, Németh Nóra, Sződi Andrea, Zsiga Lili
  • Dézsi Réka a Szép Zalában születtem és a Tiszán innen, Dunán túl megyei és országos ének versenyeken arany és ezüst minősítést kapott. A Vass Lajos országos népzenei verseny középdöntőjén arany fokozatot, Az Énekes és Hangszeres Szólisták Országos Minősítésén Aranypáva fokozatot érdemelt ki előadásával.
  • A megyei angol nyelvi versenyen Sipos Rebeka 2., Sződi Andrea 7. helyen végzett.
  • Fazekas Liliána évekig irányította a Bibós diákság munkáját elnökként. Tevékenységével kiérdemelte, hogy a zala megyei diákönkormányzatok elnökei megválasztották az országos diáktanács képviselő tagjának. A diáktanács ötleteivel, javaslataival segítette az országos oktatás irányítás munkáját.
  • Novák Dorka vitorlázásban Magyarországot képviselte a korosztályos Európa –és Világ Bajnokságon.
  • Raffai Kristóf a vívó diákolimpián országos 1. és 2. helyezéssel is rendelkezik. A magyar olimpiai reménységek válogató versenyén is 1. helyet szerzett. A kadett csapattal szintén országos első lett.
  • Az asztalitenisz diákolimpia megyei döntőjén Móricz Marcell és Molnár István egyéniben és csapatban többször is 1. helyezést ért el.
  • A kosárlabda diákolimpia területi fordulójában többször lett dobogós fiú csapatunk. A csapat tagja volt: Albert Bálint, Hegedüs Benedek, Mayer Dávid, Sződi Tamás, Tóth Ferenc.
  • A Kenessey Kupát, Közgáz Kupát, Asbóth Kupát többször hódította el fiú focicsapatunk. A diákolimpián is többször végeztek dobogón. A csapatnak tagja volt: Domcsek Marcell, Mayer Dávid, Tóth Ferenc.
  • A lány focistáink is rengeteg dobogós diákolimpiai helyezést mutatnak fel. Két évvel ezelőtt felemelhették a bibós lányok első tornagyőzelme után a Közgáz Kupát. A csapat meghatározó tagja volt Deli Sára, Gombár Kata, Hetyei Csenge, Sipos Rebeka, Verebélyi Laura, Zsiga Lili.

Iskolánk jutalmazza azokat a tanulókat, akik kiemelkedő teljesítményt nyújtottak a gimnáziumi évek alatt, eredményeikkel az iskola és Hévíz jó hírnevét öregbítették.

A tantestület javaslata alapján Hévíz Város Önkormányzata által létrehozott Bibó-díjat és az ezzel járó Farkas Ferenc szobrászművész által alkotott Bibó-emlékplakettet, valamint nettó 50.000.- Ft pénzjutalmat Zsiga Lili érdemelte ki.

Megkérem Krizbai Csilla osztályfőnököt, jellemezze Lili 5 éves munkáját.

Az emlékplakett és a pénzjutalom átadására felkérem Papp Gábor polgármester urat!

Az évfolyamelső címet és az ezzel járó Bibó-emlékérmet, továbbá 30.000.- Ft pénzjutalmat ebben az évben Németh Nóra kapja.

Mindnyájatoknak gratulálok.

Tisztelt Szülők, Ünneplő Közönség, Kedves Ballagó Diákok!

Itt álltok előttünk, osztályfőnökeitek Krizbai Csilla tanárnő és Gál Tamás tanár úr fáradtságot nem ismerő, áldozatos személyiségformáló munkáját magatokon hordozva. Felnőttetek. Lassan, papíron már érettek lesztek.

Bízom benne, hogy sok meghatározó élménnyel távoztok tőlünk, jó szívvel gondoltok gimnáziumotokra.

Kívánom Nektek, hogy az életben álljátok meg a helyeteket, és legyetek mindig büszkék arra, hogy bibósok voltatok.

Egy Kálnay Adél idézettel kívánok akaraterőt a kihívásokhoz, sok szerencsét és elkötelezettséget.

„Te vagy az, aki nyitott szemmel és szívvel jársz a világban.
Te vagy az, aki észreveszi az élet apró szépségeit,
te segítesz jó szívvel, ahol éppen kell,
általad lesz a világ még szebb és jobb.
Mi legfeljebb segítünk neked.”

Köszönöm, hogy meghallgattak, hogy meghallgattatok!

Kapcsolódó galéria

Ballagás

Pályázatok

Nemzeti Tehetség Program