Farkas Bertalan látogatása gimnáziumunkban

Farkas Bertalan látogatása gimnáziumunkban

A világhírű asztronauta elbűvölte a diákokat

Farkas Bertalan (Gyulaháza, 1949. augusztus 2. –) az első magyar a világűrben, vele pedig a magyarok a hetedik nemzet, amelynek képviselője ott járt.

Vadászpilóta, űrkutató, űrhajós, akinek az Interkozmosz program keretében nyílt lehetősége az űrbe jutni, eszperantista.

A Szovjetunió és a Magyar Népköztársaság Hőse, Ukrajna Aranycsillagának birtokosa, az Űrhajósok Nemzetközi Szövetségének alapító tagja, az MTA Interkozmosz Tanács kutatócsoportjának munkatársa, a Space for Earth Alapítvány alapító tagja.

Leghíresebb kísérleti programja az űrutazás során az Interferon volt, de a Dóza kísérletben részt vevő, a KFKI által gyártott Pille sugárdózismérő is rendkívül sok eredményt hozott a későbbi kutatások számára országunknak.

Tevékenységével nemzetközi elismerést vívott ki Magyarországnak, és mind a mai napig részt vesz az űrkutatás népszerűsítésében.

Nevét a 240757 Farkasberci kisbolygó őrzi, melyet Sárneczky Krisztián fedezett fel 2005. május 26-án. Ez a dátum azért lett nevezetes, mert 1980-ban ezen a napon repült Farkas Bertalan a világűrbe.

(Wikipedia)

Kapcsolódó galéria

Farkas Bertalan látogatása gimnáziumunkban

Pályázatok

Nemzeti Tehetség Program